Eco & Fair Trade Producten

Upcycling van autoband

Stijlvol modern ontwerp in combinatie met recycling en eerlijke handel. Dat zijn de tassen en accessoires van het merk Cyclus. Deze producten worden gemaakt van oude autobanden. Of om precies te zijn: hergebruikte binnenbanden van vrachtauto’s. De Cyclus-collectie bevat zowel trendy hand- en schoudertassen, als messenger en laptop bags, etuis en portemonnees voor vrouwen én mannen.


Stoer en hip

In combinatie met een sober design en geraffineerde kleuraccenten en details, levert autoband een stoere en superhippe uitstraling op. Van afstand lijkt het net zwart leer, maar dichterbij zie je dat het toch een ander materiaal moet zijn. Het rubber van de binnenbanden is niet alleen zeer soepel en sterk, maar heeft ook een grote variatie in textuur. Elke tas is daardoor weer anders. Gekleurde strepen - meestal blauw -  of zelfs een stempel van Good Year, Rubbermix of een ander merk, maakt sommige tassen helemaal uniek.


Geïnspireerd op de natuur (biomimicry)

De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor de ontwerpers van Cyclus. Zo is de Pangolin gebaseerd op het pantser, het gestel en de manier van bewegen van het schubdier en het gordeldier. Deze manier van ontwerpen staat ook bekend als biomimicry. Dit is de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke problemen op te kunnen lossen.


Milieuvriendelijk en eerlijk

Het label Cyclus is afkomstig uit Colombia, waar het recyclen van autobanden bijdraagt aan het schoner maken van het milieu. Veel materiaal dat voorheen gewoon verbrand werd (schadelijke stoffen!), krijgt nu een nieuwe functie.


Daarnaast vervult Cyclus ook een sociale rol. De producten worden geproduceerd door mensen met een sociale achterstandpositie, zoals alleenstaande moeders, vluchtelingen uit oorlogssituaties en indianen van de Camentsa stam. Zij kunnen rekenen op een opleiding, goede arbeidsomstandigheden en beloning boven het minimum loon.

Eerlijke handel dus!

Pangolin Cyclus

Eco-sieraden van gerecyclede vorken en lepels

MoreThanHip introduceert de eco-sieraden van Chica de Cuba in Nederland en Vlaanderen. Deze collectie bestaat uit diverse armbanden, ringen en hangers die zijn gemaakt van gerecyclede vorken en lepels. Opvallend aan deze sieraden zijn de organische ontwerpen en de bijna vanzelfsprekende combinaties met o.a. glas, koraal en schelpen. Zowel het design als de productie zijn van Rafael, Beatriz en hun uitgebreide familie uit de Cubaanse hoofdstad Havana.

Cuba is creatief en vindingrijk
Cuba is een land van bijzondere creativiteit en vindingrijkheid. De creativiteit zien we terug in kunst, dans en natuurlijk muziek. De vindingrijkheid is uit nood geboren - een gevolg van tientallen jaren van economische isolement.

Voordat Fidel Castro in 1959 met zijn revolutie de dictator Batista verjoeg, was Cuba een geliefde vakantiebestemming. Cuba was het eerste eiland in het Caribisch gebied waar toeristen naartoe kwamen. Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden er grote luxe hotels en casino’s gebouwd, waar vooral Amerikanen vakantie kwamen vieren. Nadat Castro aan de macht kwam het toerisme tot stilstand. Veel hotels kwamen leeg te staan en verpauperden, bruikbare inventaris werd door de bevolking meegenomen.

Exclusieve eco-sieraden
Het bestek uit vele hotels van weleer heeft de tand des tijds goed doorstaan en krijgt nu een nieuw leven als exclusieve eco-sieraden. Chica de Cuba vormt vorken en lepels om tot sierlijke armband, ring of hanger. Duidelijk zichtbaar is de natuur als inspiratiebron, zowel in de designs maar ook in de decoratieve elementen. Bijvoorbeeld caracol- en cucaracha-schelpen en ‘gorgonia’, stukjes koraal die op het strand worden gevonden. Daarnaast worden ook glas en kunsthars toegepast als decoratie. Bestek is er in vele soorten en maten, evenals de natuurlijke decoraties die eraan worden toegevoegd. Iedere armband, ring of armband is daardoor ook een beetje uniek.

handgemaakt in familiebedrijf
In het familiebedrijf van Rafael en Beatriz in Havana worden deze schitterende sieraden met de hand gemaakt. Kleinschalig, ambachtelijk, eerlijk en daardoor zeker exclusief. MoreThanHip distribueert de sieraden van Chica de Cuba exclusief in Nederland en Vlaanderen.


Deze tassen en sieraden zijn bij ons altijd op voorraad
(mits de producent op tijd kan leveren)

Chica de Cuba

  MoreThanHip